Geri
2 Nisan Otizm Farkındalık Günü

2 Nisan Otizm Farkındalık Günü

Her yıl 2 Nisan, Dünya genelinde Otizm Farkındalık Günü olarak kutlanır.

Bu gün, otizm spektrum bozukluğu olan bireyleri ve onların ailelerini desteklemek, farkındalığı artırmak ve toplumda daha iyi bir anlayış yaratmak amacıyla düzenlenir.

Her yıl 2 Nisan’da Emineller Özel Eğitim Merkezi olarak farkındalık yaratmak için etkinlikler düzenlenmektedir.

Otizm, nöro-gelişimsel bir bozukluktur, kaynağı psikolojik değildir.

Otizm 3 yaşından önce başlayan, iletişimi ve sosyal etkileşimi olumsuz yönde etkileyen sınırlı ve tekrarlı davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir durumdur.

Otizmin nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, nöro –gelişimsel bir bozukluk olarak kabul edilmektedir.

36 çocukta 1 görülmektedir.

Erkek çocuklarında kızlara oranla 3-4 kat daha fazla görülmektedir.

Eğer çocuğunuz adına tepki vermiyor, göz teması kurmuyor, dönen nesneleri izlemeyi seviyor, takıntılı davranışlar sergiliyor, parmak ucunda yürüyor, kendi etrafında dönüyor, konuşmada gerilik yaşıyor yada hiç konuşmuyor, istediği şeyi parmak ile göstermiyor, oyuncakları ile amacına uygun oynamıyor, oyunlara ilgi duymuyorsa mutlaka psikiyatri değerlendirmesi gerekir.

Günümüzde otizmin bilinen bir tedavisi yoktur.

Tek yöntem eğitimdir.

Emineller Özel Eğitim Merkezinde eğitim alan her çocuğun eğitim ihtiyaçları belirlenerek, çocuğa özel eğitim planları oluşturulur.

Bu eğitimlerde;

  1. Otizm belirtilerini azaltmak,
  2. Çocuğun tüm gelişim basamakları destekleyerek yaşıtları seviyesine gelmesi,
  3. Yaşamlarını bağımsız sürdürebilecek birey haline gelmesi,
  4. Topluma katılması, sosyal yönlerinin gelişmesi,
  5. Potansiyellerini ön plana çıkarılmasını sağlayacak bilimsel teknik ve yöntemlerin kullanıldığı eğitim sürecine dahil edilmektedir.  

2000 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra Özel Gereksinimli çocuklar ile çalışmaya başladım.

2010 yılında Emineller Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde göreve başladım.

Kurumumuzda, Psikolog, Yönetici gibi görevlerde bulunduktan sonra şu anda Eğitim koordinatörü olarak çalışmaktayım. Portage Gelişim Envanteri, Denver Gelişim Testi, Duyu Bütünleme Terapisi, Uygulamalı Davranış Analizi, Dil konuşma Eğitimi, Aile Danışmanlığı, Nefes Terapisi uygulayıcısıyım.

Özel gereksinimli çocuklarımızın genel değerlendirmelerini yaparak ihtiyaç temelli eğitim programlarını oluşturulması, eğitiminin bu yönde planlanarak uygulanmasının sağlanması, ailelerin bu konuda bilgilendirilerek eğitim sürecine aktif katılımlarının sağlanması konusunda çalışmalarımı sürdürmekteyim

Whatsapp Destek Hattı