Geri
Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

Down Sendromu Nedir?

DOWN SENDROMU

Down sendromu, bireyin sahip olduğu bir genetik durumdur. Down sendromu, bireyin sahip olduğu hücrelerin normal bir insana kıyasla ekstra bir kromozoma (21. kromozomun üç tane yerine dört tane olması) sahip olmasıyla karakterizedir. Bu durum, bireyin hafif ve orta düzeyde fiziksel ve zihinsel yetersizliğe yol açar. Trisomy21, translokasyon ve mozaik olmak üzere 3 türe ayrılmaktadır.

DOWN SENDROMUNUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR ?

Down sendromu, bireyin sahip olduğu bir genetik durumdur ve belirli fiziksel özellikler, zihinsel yetenekler ve sağlık sorunlarına yol açar.

Down Sendromlu Bireylerin Fiziksel Özellikleri

Belirgin yüz özellikleri, düz bir yüz, küçük ve yuvarlak bir kafa yapısı, küçük bir burun köprüsü, yuvarlak gözler ve yuvarlak kulaklar, ellerde ve ayaklarda kısa ve kalın parmaklar, ellerin avuç içlerinde tek çizgi bulunması, kısa boydur.

Down Sendromlu Bireylerin Sağlık Sorunları

Kalp anomalileri, işitme problemleri, troid problemleri, göz hastalıkları, sindirim sorunları görülmektedir.

Down Sendromlu Bireylerin Zihinsel Özellikleri

Genellikle hafiften orta dereceye kadar zihinsel engellik, dil ve konuşma gelişiminde gecikme, öğrenme güçlükleri olabilir. Bireyin bilişsel ve zihinsel yetenekleri geniş bir yelpazede değişebilir.

Down Sendromlu Bireylerin Fiziksel Gelişimi

Düşük kas tonusu  ve eklem bağlarındaki gevşeklik nedeniyle, motor becerilerin gelişimi, oturma, emekleme, yürüme becerilerinde gecikmeler olabilir.

Down Sendromlu Bireylerin Duygusal ve Sosyal Gelişimi

Down sendromlu bireylerin duygusal ve sosyal gelişimi, diğer bireylere göre farklılık gösterebilir ancak her birey kendine özgü bir gelişim süreci yaşar.

Down sendromlu bireyler genellikle diğerleriyle etkileşimde bulunmaktan hoşlanır ve sosyal ortamlarda kendilerini rahat hissederler. Duygusal gelişimleri de değişkenlik göstermektedir. Kimisi daha bağımsız ve kendine güvenli olabilirken kimisinin daha fazla desteğe ihtiyacı vardır.

Down sendromlu çocuklar, mutlaka özel eğitim ve fizyoterapi desteği almalı, eğitimlerinde  erken müdahale programları uygulanmalıdır. Erken müdahale programları bilişsel gelişim, fiziksel gelişim, dil gelişimi, özbakım, sosyal gelişim basamaklarından oluşan  0-6 yaş düzeyindeki becerilerin desteklendiği çalışmalardan oluşmaktadır.

Down sendromlu bireylerin yaşam kalitesini ve potansiyelini artırmak için erken müdahale önemlidir. Aile ve toplumun sağladığı fırsatlar bireylerin yaşamlarını olumlu yönde etkileyebilir.

2000 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra Özel Gereksinimli çocuklar ile çalışmaya başladım.

2010 yılında Emineller Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde göreve başladım.

Kurumumuzda, Psikolog, Yönetici gibi görevlerde bulunduktan sonra şu anda Eğitim koordinatörü olarak çalışmaktayım. Portage Gelişim Envanteri, Denver Gelişim Testi, Duyu Bütünleme Terapisi, Uygulamalı Davranış Analizi, Dil konuşma Eğitimi, Aile Danışmanlığı, Nefes Terapisi uygulayıcısıyım.

Özel gereksinimli çocuklarımızın genel değerlendirmelerini yaparak ihtiyaç temelli eğitim programlarını oluşturulması, eğitiminin bu yönde planlanarak uygulanmasının sağlanması, ailelerin bu konuda bilgilendirilerek eğitim sürecine aktif katılımlarının sağlanması konusunda çalışmalarımı sürdürmekteyim

Whatsapp Destek Hattı